Aan het einde van zijn leven schilderde de Franse impressionist Claude Monet een aantal werken die samen de Nymphéas-serie (waterlelies) genoemd worden. De voorliefde voor het Franse impressionisme die de trombonisten van het Nymphéas Trombone Quartet delen, zorgt ervoor dat zij deze naam met trots dragen.
Het kwartet bestaat uit Niels Jacobs, Wilco Kamminga, Arjan Linker en Tim Ouwejan, die elkaar in 2015 ontmoetten. Vanaf 2018 studeerden de vier gelijktijdig aan het Conservatorium van Amsterdam in de gerenommeerde tromboneklas van Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager en Bart van Lier. Vanwege een sterke muzikale en vriendschappelijke connectie besloten ze kort daarna samen het Nymphéas Trombone Quartet te vormen.
Het kwartet speelde onder andere op het Prinsengrachtconcert, in het Concertgebouw, op het Grachtenfestival en op nationale televisie bij Podium Witteman en het Lenteconcert van AVROTROS. Naast de vele optredens heeft het kwartet ook een cd opgenomen met Frans impressionistisch werk en Nederlandse nieuwe muziek met electronics: Orange, Blue and Pink. De leden uit het trombonekwartet bekleden vaste posities in het Radio Filharmonisch Orkest en het Balletorkest. Daarnaast zijn ze regelmatig actief in onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, en het Nederlands Blazers Ensemble, en ondernemen onafhankelijk van elkaar projecten met eigen ensembles en initiatieven zoals het Nachtlicht Ensemble en het Sweelinck Koperkwintet.
Een avontuur in een oneindige wereld, dat is wat muziek betekent voor componist en trombonist Arjan Linker (2000). De combinatie van schoonheid en verrassing, iets horen wat je raakt én je nooit eerder hebt gehoord is een onvergetelijke ervaring! En na elke ontdekking ligt de volgende alweer om de hoek…
Daarom componeert Linker al vanaf jonge leeftijd en zoekt in zijn muziek altijd naar nieuwe klanken, ontdekkingen en avonturen. Zonder de connectie te verliezen met bestaande muziek; voorbeelden van belangrijke invloeden zijn Maurice Ravel, Irshad Khan, John Adams, Adriaen Willaert, J Dilla en Lili Boulanger. Dit leidt tot een grote verscheidenheid in zijn oevre dat zich strekt van hip-hop grooves tot contrapunt en polyfonie tot soundscapes. Zijn muziek werd uitgevoerd in alle grote zalen van Nederland door bezettingen van 1 tot 110 musici en werd meerdere malen op CD gezet.
Ook als trombonist is deze zoektocht naar avontuur belangrijk voor Linker. Hij is een ervaren improvisator met live electronics, zoekt naar de grenzen van het instrument en gaf tientallen compositieopdrachten die hij speelt met zijn ensembles. Maar het avontuur reikt verder dan alleen hedendaagse muziek: Linker voedt zijn muzikale woordenschat graag met studies naar onder andere renaissancemuziek, popmuziek, muziek uit de middeleeuwen en Indiase muziek. Zijn interesse in Noord-Indiase (Hindoestaanse) klassieke muziek bracht hem naar Mumbai, waar hij mocht leren bij meesterzangeres Vidushi Tulika Ghosh.
Linker is oprichter van het Nymphéas Trombone Quartet en het Nachtlicht Ensemble, en maakt met deze ensembles projecten waarin hij componeert, arrangeert, speelt en improviseert. Ook buiten deze context maakt Linker projecten, waarvoor hij nieuwe formaties van musici en visuele artiesten samenstelt.
Niels Jacobs (1999) is een breed georiënteerde trombonist met een grote passie voor zowel het symfonieorkest als ensembles met uiteenlopende samenstellingen. Hij is lid van het Radio Filharmonisch Orkest, dat vanwege het hoge muzikale niveau en de zeer uiteenlopende programmering voor hem de perfecte plek is. Daarnaast treedt hij regelmatig op met het Nymphéas Trombone Quartet, het Sweelinck Koperkwintet, en het Nederlands Blazers Ensemble.
Niels zoekt in muziek naar een goede balans tussen historische accuraatheid en vrije interpretatie, waarbij hij de emotionele lading zoveel mogelijk voorrang geeft. Met energie en creativiteit laat hij de rijkdom en veelzijdigheid van de trombone horen. Daarnaast is contact met het publiek voor hem een belangrijk gedeelte van het concert: zijn interesse in de rol van muziek in de kunstgeschiedenis brengt hij graag over met een frisse presentatie.
Van 2017 tot 2021 volgde Niels de bachelorstudie Klassiek Trombone aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les kreeg van Pierre Volders, Remko de Jager en Jörgen van Rijen. Gedurende deze jaren remplaceerde hij onder andere bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2021 zette hij zijn studie voort in Zwitserland aan de Hochschule der Künste Bern bij internationaal gevierd trombonist en docent Ian Bousfield, met een minor oude muziek bij blokfluitist Michael Form. Daarnaast werd hij in 2022 aangenomen in de orkestacademie van het Sinfonieorchester Basel, die hij net als zijn masterstudie succesvol afrondde in 2023. Ook was hij in deze jaren eerste trombonist van het prestigieuze Gustav Mahler Jugendorchester.
In de afgelopen jaren heeft Niels meerdere successen geboekt bij competities. Zo won hij in 2018 het Prinses Christina Concours, waarna hij veel soloconcerten gaf, inclusief een tournee naar Amerika en Canada. Later won hij ook de 2022 ITF Robert Marsteller Competition en de tweede prijs van de 2021 Getzen Ian Bousfield Solo Competition.
Tim Ouwejan (geboren op 29-04-2000 in Arnhem, Nederland) is op dit moment solo-trombonist van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was Academist van het Koninklijk Concertgebouworkest in het seizoen 21/22. Tim is onlangs cum laude afgestudeerd met een 9,5 aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn master studie vervolgt bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager. Tim is co-oprichter van het Nymphéas Trombone Quartet, wat hij samen met 3 andere vrienden en collega’s van hetzelfde conservatorium heeft opgericht.
Hij won prijzen op diverse internationale competities: de 2023 Praagse Lente competitie (3e prijs), de 2023 Michel Becquet International Trombone Competition (2e prijs and publieksprijs), de 2021 Jeju International Brass Competition for Tenor Trombone (1e pijs), de 2021 Getzen Ian Bousfield Solo Competition (1e prijs), de 2022 ITF (International trombone festival USA) Frank Smith competitie (1eprijs), de 2022 ITF Van Haney competitie (1e prijs), de 2022 ARD international muziek competitie in München (halve finalist), de 2021 ITF Alto Trombone competition (1e prijs), the 2020 IPV trombone competition in Saarbrücken (3e prijs), bij Classic Young Masters 2019 (Classic Young Masters Award, Young Talent Orchestra Award, publieksprijs).
Wilco Kamminga (1998) is trombonist bij het Balletorkest en de World Orchestra for Peace, daarnaast remplaceert hij regelmatig in orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij is actief als kamermusicus in onder andere het Nymphéas Trombone Quartet.
Wilco Kamminga studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij docenten Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager. Zijn master volgt hij in Amsterdam en aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover bij de internationaal gevierde trombonist
en pedagoog Jonas Bylund.
In de afgelopen jaren heeft Wilco verschillende onderscheidingen in competities gekregen. Hij was onder andere finalist in drie internationale trombone competities: de 2023 ITF (International trombone festival USA) Frank Smith competitie, de 2023 ITF Van Haney competitie en de 2023 ITF Alto Trombone competitie.